Španělská gastronomie je zárukou čerstvosti, směsí jedinečných chutí a vůní. Tak jako každá země, tak i Španělé mají svá tradiční jídla, které se všude ve světě snaží jiní napodobit. Jejich pravou chuť ale poznáte jenom ve Španělsku. Nejznámějším a nejoblíbenějším jídlem je slavná paella.
PAELLA Španělská gastronomie je zárukou čerstvosti, směsí jedinečných chutí a vůní. Tak jako každá země, tak i Španělé mají své tradiční jídla, které se všude ve světě snaží jiní napodobit. Jejich pravou chuť ale poznáte jenom ve Španělsku. Nejznámějším a nejoblíbenějším jídlem je slavná paella. Prozradíme, že speciální ingrediencí, kterou dochucují toto jedinečné jídlo, je šafrán. Velice oblíbená restaurace, kde ji můžete ochutnat v oblasti Costa del Sol je Restaurante Paella’s y Más v Marbelle. |
|
TAPAS V případě, že máte chuť jenom na něco lehkého, španělská kuchyně nabízí řešení - tapas. Jde o jednohubky různého druhu, které jsou vhodnou alternativou k vínu. Vynikající šunky - ta nejznámější “serrano” - jsou proslaveny svou pověstnou chutí v celé Andalusii. Sýry s chutí čerstvého tymiánu, rozmarínu nebo ořechů, čerstvé olivy, avokádo, tortilly, sardinky…jenom se do toho pustit… A samozřejmě extra panenský olivový olej, pocházející přímo ze srdce Andalúsie. Na tom všem si můžete pochutnat i v místních plážových restauracích Chiringuito. Až budete v potravinách, určitě si všimněte označení šunek. Ty nejlepší (Huelva, Los Pedroches, Trevélez) jsou zárukou top kvality. |
|
RYBÍ A MOŘSKÉ PLODY Ryby a mořské plody jsou nejoblíbenějšími pokrmy na chiringuitos (plážových barech) na pobřeží Costa del Sol, ale špízy z čerstvých sardinek jsou hvězdným pokrmem. Benalmádena, Fuengirola a Estepona jsou poseté rybářskými čluny na písku, kde jsou sardinky napíchnuty a pečeny na olivovém dřevě. Také grilovaná ryba Dorada, mušle a škeble nebo kalamáry na různé způsoby jsou výtečné. Specialitou jsou také PIL-PIL- dušené krevety na česneku, chili a bílém víně. Zkrátka, ochutnat musíte všechno! |
|
VÍNO Španělská vína, zejména „tintos“ (červená), jsou mezinárodně uznávaná, mnoho „cavas“ soupeří s luxusním šampaňským (jsou mnohem levnější). Bary a noční kluby nabízejí širokou škálu možností whisky, vodky a ginu. Andalusie je známá pro své ostré sherry a manzanilly. Španělská piva jsou srovnatelná s těmi nejlepšími na světě. |